Parkour este o disciplină a mișcării. Practicantul (traceur) are ca scop depășirea obstacolelor dintr-un mediu complex într-o manieră cât mai rapidă și eficientă, utilizând doar corpul și forța proprie.
La nivel tehnic, disciplina include sărituri, fugă, escaladare, rostogolire și alte asemenea mișcări în funcție de necesitatea situației, deopotrivă contribuind la dezvoltarea intuiției motrice. Această artă provoacă practicantul să vadă mediul dintr-o perspectivă nouă, făcând apel la creativitate pentru găsirea soluțiilor în depășirea obstacolelor.
La nivel filosofic, parkour este despre a fi puternic pentru a fi util, pentru a fi rezilient și durabil în fața provocărilor de orice tip și despre a fi adaptabil oricărui context.
Parkour este:
- o stare de spirit a sinelui, manifestată fizic prin mișcare
- o cale proprie de soluționare a provocărilor, fie prin procese interne individuale ori lucru în echipă
- o disciplină ce pune în evidență abilitățile fizice, mentale și emoționale, precum și valorile practicantului în contact cu provocările interioare și exterioare.
- un instrument pentru dezvoltare motrică, mentală și emoțională.
Parkour nu este:
- un sport, deci nu include competiție*
- doar un set de mișcări / tehnici de depășiri sau de acrobații
- un mod de a face lucruri periculoase sau ilegale
- o latură din gimnastică
*Cu toate acestea, sunt în prezent competiții de parkour, însă accentul pică mai mult pe latura tehnică, estetică, acrobatică și complexitatea mișcărilor, și mai puțin pe ideile inițiale din disciplină.